Romantische science fiction


Het is geen verrassing dat ik fan ben van science fiction, toch? En romcoms zijn niet mijn ding. Maar als je de twee combineert en me een romantische science fiction film voorschotelt, dan ben ik daar zeker in geintereseerd.

Kunstmatige romantiek

Bladerunner is een klassieker onder de science fiction films, met geweldige rollen van Rutger Hauer en Harrison Ford. Maar ergens in dit verhaal over op mens-lijkende androides zit een even klassieke film-noir romance verstopt. Een ‘bladerunner’ wordt ingezet om vier androides op te sporen, omdat zij zich als mens voordoen en dat mag niet: ze kunnen gevaarlijk zijn! De bladerunner wordt ondertussen erg gefascineerd door een vrouwelijke androide, en ziet daardoor de menselijkere kant. De film gaat dus zowel over de strijd met gevaarlijke machines als over wanneer een machine zoveel op een mens lijkt dat het verschil er bijna niet meer is.

Her is zeker een romantische film, maar met een dikke laag science fiction. In De Toekomst is er een computer systeem dat voortdurend aanwezig is op persoonlijk niveau. Zeg maar Siri, maar dan met meer menselijkheid. Een schrijver, beetje verlegen, raakt erg gehecht aan zijn computersysteem. Zij heeft een zwoele stem, kent hem heel erg goed en is overal bij hem. Ze is ook ontworpen om hem zo goed te leren kennen dat ze hem goed kan helpen in zijn dagelijks leven. Maar als iemand je zo goed kent en zoveel om je lijkt te geven, is het dan niet normaal dat je een beetje verliefd wordt?

Oneerbiedige romantiek

Deadpool is een ongewone film. Maar oh zo leuk. En ja: romantisch! Een huurling wordt verliefd op de vrouw van zijn dromen, vraagt haar te trouwen en ze leefden nog lang en gelukkig. Tot hij de diagnose ongeneeslijk ziek krijgt. Hij wil alles proberen, ondanks dat de artsen hem opgegeven hebben. Zo rolt hij in een macabere situatie waarbij hij experimentele medicijnen krijgt. Denkt hij. Hij wordt inderdaad beter (spoiler!), maar zijn mooie uiterlijk is hij kwijt én zijn perfecte vrouw denkt dat hij dood is. Hij probeert haar terug te vinden, omdat het leven met liefde zoveel mooier is. Echt.

Spaceballs is a romantisch verhaal, op zich. Het is ook een komedie, en een spoof op science fiction in het algemeen. Een mooie prinses wordt ontvoerd, een jonge knappe held gaat haar redden en natuurlijk worden ze verliefd. Toch?

Diepe dalen romantiek

Cloud Atlas is een serieuzers film, maar zeker niet eenvoudig te volgen. Ook hier draait het om de liefde. De film speelt namelijk in verschillende periodes met min of meer dezelfde personages (of acteurs). Als kijker schakel je dus van een historische periode, naar een toekomst met clonen, en naar een post-apocalytische setting en weer terug. Het lijkt alsof er geen touw aan vast te knopen is. Maar uiteindelijk valt alles op zijn plek.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind is mijn favoriete Jim Carrey film (samen met The Truman Show), omdat het niet draait om de gekke bekken van Carrey. In deze film is de kern een relatie die maar niet wil lukken. Een stel gaat uit elkaar en maakt gebruik van nieuwe technologie die hun herinneringen aan elkaar en de relatie uit hun geheugen wist. Dat is misschien meer mensen wel eens overkomen: dat je zo’n slechte relatie had dat je die het liefst wilde vergeten. Maar in dit geval worden ook de ervaringen en lessen die je leert uit zo’n negatieve ervaring gewist. Kun je jezelf dan behoeden voor de volgende fouten? Is elke relatie gedoemd om zichzelf dan maar te herhalen? Mooie film.


2 reacties op “Romantische science fiction”

  1. Ik ken alleen Bladerunner en Eternal Sunshine. Iemand anders wees me laatst ook al eens op Cloud Atlas, die ga ik zeker een keer kijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *