Watch This: Timeless


Denk je ook wel eens hoe anders jouw leven er uit zou zien als je net even een andere beslissing had genomen? Een trein gemist had, waardoor je een ontmoeting zou missen? Of als iemand in je leven zou ontbreken? Timeless is een serie die dat gegeven neemt en vergroot. Hoe zou de wereld er uit zien als kleine dingen die veranderen de hele wereld zouden beinvloeden? Dit is een science fiction serie over geschiedenis. Jammer dat er maar anderhalf seizoen van is.

Korte serie: 27 afleveringen

In Timeless wordt de hulp ingeroepen van een historica, die les geeft op de universiteit. Het blijkt namelijk dat er een tijdmachine is gestolen, en de dief heeft de machine gebruikt om terug in de tijd te gaan om iets te veranderen. Gelukkig is er een proto-type van die machine, die gebruikt kan worden om hem achterna te gaan. De professor krijgt hulp van de piloot van de machine en van een soldaat. Het is een simpel gegeven, waarmee met gemak 27 afleveringen gevuld worden met op zichzelf staande verhalen die toch in een groter geheel vallen.

Dat is een ouderwets concept, maar wel heerlijk om te kijken. De ene keer zitten ze in de jaren 60 bij het Watergate schandaal, de andere keer gaan ze terug naar de amerikaanse burgeroorlog. Want ja, als ik geschiedenis zeg, dan bedoel ik wel de Amerikaanse geschiedenis. Met uitzondering van een enkele aflevering waarbij de verplichte stop ergens in de jaren 40-45 wordt gedaan.

Spanning en sensatie

Het achterliggende verhaal van de persoon die de tijdmachine gestolen heeft, verschuift naarmate de serie vordert. Waar hij eerst als terrorist wordt neergezet, kom je langzaam achter zijn motieven en kan het zijn dat je iets van sympatie krijgt voor hem. Ook de andere personages worden gelukkig steeds interessanter door persoonlijke problemen en vraagstukken. En natuurlijk zit er ook een vleug romantiek in, want daar ontkom je niet aan. Gelukkig is het geen zompige kleffe serie, maar juist heel spannend. Je blijft op het puntje van je stoel zitten, al was het alleen maar omdat ook de romances heel onverwachte wendingen nemen.

Ik geloof niet dat de serie 100% historisch correct is. Maar de feiten en gebeurtenissen die gekozen zijn, zijn interessant genoeg om achteraf nog eens op te zoeken. Het lijkt me geen goed idee om deze serie te gebruiken als bron voor je geschiedenis-huiswerk, maar het kan absoluut wel helpen om bepaalde zaken eens op een andere manier te bekijken. Het blijft natuurlijke science fiction. En het idee is ook dat de getoonde gebeurtenissen een beetje afwijken, juist omdat er gerommeld wordt met de tijdlijn.

Tijdreizen is problematisch

Het is een moeilijk concept: tijdreizen. Deze serie is niet perfect in de logica rond het reizen door de rijd, maar doet wel zijn best om gewoon een spannend en fantastisch verhaal te vertellen. Door het tijdreizen te gebruiken, kunnen de schrijvers bedenken hoe de wereld verandert is en waar we nu (of in 2018) mee bezig zijn. Dat is iets wat science fiction altijd doet: het is een spiegel voor waar we nu in de samenleving mee te maken hebben.

Zo is het voor de professor best moeilijk om in bepaalde tijdvakken serieus genomen te worden, alleen omdat ze een jurk draagt. Of de piloot, die zich in andere tijden verplicht op de achtergrond moet houden, om zichzelf te beschermen. Daar wordt wel altijd een opmerking over gemaakt, om te laten zien dat dat niet normaal is en dat niemand in het team daar echt blij mee is. Als je houdt van onverwachte wendingen en het niet erg vindt om soms ergens over na te denken, dan is dit zeker een onderbelichte, fantastische serie die je niet mag missen.

Timeless is via Netflix te streamen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *