Mijn 7 Gouwe Ouwe Feel Good Songs


Muziek is bij mij soms een ondergeschoven kindje: zoiets wat er altijd is op de achtergrond en wat ik altijd als vanzelfsprekend aanneem. Maar ik mag wel weer eens een lijstje maken voor mezelf met de 7 nummers waar ik altijd blij van wordt. Aangezien ik een best veel jaren muziek luister is dat ook een kleine opgave, want er is veel om uit te kiezen. Zelfs van voor ik geboren was! Als ik me een beetje down voel, dan helpen deze songs mij de dag wel door.

Geen zorgen!

Feelin’ Good – Nina Simone, 1965. Redelijk veel gebruikt in reclames, geloof ik. Maar dit is een van de weinige songs met een mid-tempo waar ik iets vrolijks uithaal. Iets met dat je ergens innerlijk je goed voelt en dat dat natuurlijk prima is. Nina Simone was een ontzettend goede artiest, en veel van haar songs zijn prachtig, strijdvaardig en muzikaal goed.

Don’t You Worry ‘Bout a Thing – Stevie Wonder, 1973. Eigenlijk zijn er wel heel veel nummer van Stevie Wonder waar ik blij van word, maar dit is heerlijk om mee te zingen als dingen een beetje tegen zitten. In de jaren 90 werd deze hit gecovered door de band Incognito, en dat is ook een fijne versie.

Gewoon lol hebben

Get Back – The Beatles, 1969. Deze hit van The Beatles leverde ook de titel voor de mini-serie over de laatste maanden van de Britse groep. Maar het nummer is dan ook erg goed. Misschien minder upbeat dan het tempo doet vermoeden, maar er zit een energie in dat nummer waar ik toch blij van word. De opbouw is zo fijn, het staccato van het refrein, gewoon fijn. Als je naar het ontstaan kijkt van dit lied, dan zie je ook dat vooral Paul McCartney gewoon die melodie uit de lucht plukt. Voor de lol. Het wilde ook maar geen echte protest-song worden.

My Old Piano – Diana Ross, 1980. Diana Ross heeft wel meer mooie songs, maar op een of andere manier spreekt deze mij het meeste aan. En dan die klanken van een niet-getunede piano er tussendoor, waarbij je het gevoel krijgt dat niet alles waar je blij van wordt ook perfect hoeft te zijn. Soms kun je gewoon lol hebben.

Loslaten en gaan!

Unwritten – Natasha Beddingfield, 2004. ‘The rest is still unwritten’ oftewel: je weet niet wat er nog aan moois gaat komen. Het is een heel optimistische text en de opbouw van het lied is ook zo mooi, dat je aan het eind ook echt gelooft dat je alles aankan.

Freedom – Jon Batiste, 2021. Als ik maar 7 songs kan kiezen en ik kies uit bijna 70-80 jaar muziek, dan lijkt de verdeling meer te liggen naar oudere liedjes. Maar Jon Batiste is een uitzondering (ook al sla ik daardoor Prince over, wat remarkable is, want Prince is … Prince.). Ik denk dat het idee dat muziek je kan laten bewegen universeel is. Je hoort een ritme wat bij je aanslaat, een serie muzieknoten die een melodie vormen en dan kun je soms niet anders dan bewegen, dansen. Als je vastzit in je hoofd, in je gedachten, dan kan soms je lichaam wél losgaan.

Put Your Records On – Corinne Bailey Rae, 2006. En deze plaat is voor mij ook de opsomming van waarom je soms een lijstje moet maken van je favoriete nummers. Dan draai je ze en wordt je gewoon even blij. Girl, put your records on, tell me your favourite song, you go ahead let your hair down. Even ontspannen en opladen. En dan weer met volle moed de dag tegemoet.


Eén reactie op “Mijn 7 Gouwe Ouwe Feel Good Songs”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *