Watch this: Community


Ik kan me niet meer herinneren waarom we Community gingen kijken. Maar het was een beslissing van ons allebei waar we meteen bij de eerste aflevering al geen spijt van hadden. Series met humor, van ongeveer 30 minuten (of 22), zijn onze vaste prik in de avond, voor we gaan slapen. Maar Community is niet slaapverwekkend! Wel een leuke serie om je dag mee af te sluiten. En het lijkt nog wel iets van een klassieker te worden.

Volwassenen-onderwijs

School was al een mijnenveld, omdat je ook nog eens tiener en puber bent. Achteraf herinner ik me mijn schooltijd als een periode waarin ik de meest stupide dingen deed, maar waar ik ook super-vriendschappen had opgebouwd. Maar het was absoluut een tijd van onnodig drama, absurde situaties en dingen leren waarvan je het nut niet inzag. Toch? Het onderwijs voor volwassenen is vast het tegenovergestelde, omdat we allemaal volwassen zijn. En dat is nou net waar Community geen genoegen mee neemt.

De serie speelt zich af rond een groep studenten op een ‘community college’ voor volwassenen. Daar kun je je bij laten scholen, een taal leren, een diploma of certificaat halen en je leven op die manier verbeteren. Voormalig advocaat (zonder geldig diploma daarvoor, daarom werd hij ontslagen) probeert via Greendale Community College zijn geldige papieren te halen, zodat hij weer de advocatuur in kan. Hij is namelijk best goed in zijn werk; het papiertje is een formaliteit. Deze advocaat, Jeff, is echter ook een schoft op bepaalde fronten. Hij wil zo snel mogelijk door de opleiding heen, het liefst met zo min mogelijk inspanning. Omdat hij een leuke medestudente wil inpalmen, richt hij een studiegroepje op voor de spaanse lessen.

Ensemble cast

Een ensemble cast wil zeggen: er is geen hoofd-personage. Hoewel Jeff de aanleiding is van de hele serie, is het de groep studenten die hij om zich heen verzamelt de echte kern. En omdat alle personages even belangrijk zijn, is het een rijke bodem voor comedy. Zo heb je Britta, die een activistisch leven probeert te leven, Annie die na een problematische jeugd haar leven op de rails probeert te krijgen en Shirley, die als alleenstaande moeder van 3 zonen, haar kansen probeert te verbeteren. Maar ook Pierce, de gepensioeneerde man die met zijn tijd (en geld) geen raad weet, en Troy die na een mislukte sportcarierre een ‘vak’ met gaan leren, en Abed, die door zijn studie aan de bak wil als filmmaker.

De setup klinkt als een prima dramatische serie. Er is ook voldoende drama, maar wel van het soort waar je hartelijk om kan lachen. En het is absurd. Op welke school zou je een paintball gevecht houden? Of een fort van kussens en dekens bouwen? Of een dean (decaan) die mededelingen doet in cosplay? In elke aflevering zitten wel verwijzingen naar filmgenres, popular culture en vooral veel nerdy dingen. Ik denk dat het moment waarop we de D&D aflevering zagen, we echt vielen voor de serie.

Waar gaat het over?

Elke aflevering (bijna?) heeft als titel de benaming van een lessentraject. Zo is er ‘Physical Education’, ‘Introduction to Statistics’, ‘Basic Rocket Science’ en ‘App Development and Condiments’. Ergens zegt het wel iets over het onderwerp van de aflevering, maar gelukkig betekent het niet dat elke aflevering een soort van lesje is. Sterker nog, er worden weinig scenes getoond die zich in een klaslokaal afspelen. Mocht je er dus iets van op willen steken, dan moet je toch echt zelf naar de open universiteit gaan. Behalve als je een paar woordjes Spaans wil oppikken.

Een typische aflevering is er niet. Mijn favoriete afleveringen over de D&D sessies en de paintball gevechten zijn al vrij absurd. Maar bijvoorbeeld ‘Epidemiology’ speelt zich af op het Halloweenfeest, waar een aantal studenten besmet raken door een voedselvergiftiging. Wat volgt is een goede parodie op het bekende zombie-genre. De studiegroep is opgesloten in de school, die in lockdown is. Zij moeten zorgen dat ze niet door de voedselvergiftiging besmet raken. Alle cliche’s komen hierbij langs. Ook leuk als je niet van griezelfilms houdt! Want als je cliche’s speelt voor de lach, is het gewoon erg leuk.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *