Neem-de-trein films


Treinreizen maakt ons erg enthousiast, zoals je misschien wel weet als je meer hebt gelezen. Maar waar vooral mij gozer erg blij van wordt is: films met treinen. En dat zijn er nogal wat. Natuurlijk Murder on the Orient Express, maar ook The Lady Vanishes en … The Train. Wat is er zo leuk aan trein-films? Geen idee. Maar het is een leuk thema voor de zomervakantie.

The Lady Vanishes, 1938. OMG. Deze film is alweer bijna 90 jaar oud! Zoals alle films van Hitchcock is dit een mysterieus geval met spanning. Misschien naar huidige maatstaf wat traag, maar alles in deze film is perfect. De spanningsboog en de paranoia is geweldig. Passagiers van een trein worden overvallen door een avalanche. Daardoor moet de trein tijdelijk even stoppen en omdat ze nog geen social media hebben, moeten ze met elkaar praten en zo – ‘sorry’ -. Maar als ze later weer kunnen vertrekken, ontdekt een jonge vrouw dat een van de reisgenoten niet aan boord van de trein is! Of wel? Of niet? En wie was of is ze dan? Waar is ze dan? Omdat de film een onbetrouwbare narrator is, weet je nooit of de jonge vrouw zich gewoon vergist en er een normale reden is, of dat er iets mysterieus aan de hand is. Echt nog wel een mooie film: spannend maar niet op een nare manier.

Murder on the Orient Express

Murder on the Orient Express, 1974. Deze film met Sean Connery, Albert Finney, Lauren Bacall en andere ‘bekende’ namen is denk ik beter dan de nieuwere versie. Maar misschien ben ik bevooroordeeld. De film is gebaseerd op een boek van Agatha Christie met Hercule Poirot als hoofdpersonage. Persoonlijk vind ik Miss Marple leuker. Maar in deze film is Finney Poirot en hij doet het goed. Poirot is ook geen sympathieke man, eigenlijk. Aan boord van de Orient Express wordt iemand vermoord. En Poirot gaat meteen aan de slag om het op te lossen. Er zijn veel verdachten; het moet iemand zijn die aan boord is. Maar wie had het meeste te verduren om te worden gedreven tot een bloedige moord?

The Train, 1964. Deze treinfilm speelt tijdens de tweede wereldoorlog. In 1944 sturen de nazis een trein met gestolen kunst vanuit Frankrijk naar Duitsland. Denk aan de tv serie ‘Allo, ‘Allo, maar dan niet komisch. Het Franse verzet probeert de trein te stoppen om de kunst te redden, zonder natuurlijk de kostbare lading te beschadigen. ‘I shall say this only once,’ het is zeker een interessante film.

The Commuter

The Commuter, 2018. Liam Neeson speelt een doorsnee vader die aan boord van zijn normale trein naar huis in een spel van spionage en intrige wordt meegelokt. Onder bedreiging moet hij op zoek naar iemand die niet in de trein hoort. Omdat hij een vaste forenz is, zou het goed kunnen dat hij die persoon er uit pikt. Een middelmatige film, maar wel compleet van begin tot eind een trein-film. Je dagelijkse treinreis zal hopelijk in het echte leven lekker saai blijven. Maar je weet nooit wie er naast je komt zitten …(tun-tun-tuhuhuhnn!)

Transsiberian Express, 2008. Alweer een thriller, en ook best wel een harde. Een Amerikaans koppel wordt tijdens een treinreis van China naar Moscow door mysterieuze medepassagiers benaderd. Iets met russen en achtergelaten worden in een koud landschap: het is niet echt een gezellige vakantiereis. Misschien een goede tip als je eigen treinreis ook niet zo lekker loopt. Dan valt alles heel erg mee, vergeleken met de touristen in deze trein.

Snowpiercer

Snowpiercer, 2013. Ook in de toekomst zijn treinen! Snowpiercer is er eentje die je niet wilt missen, want het is de enige manier om te overleven in een post-apocalytische wereld in 2031. Best dichtbij, en als je klimaatveranderingsangst hebt: sla deze film dan maar even over. Dit is de film gebaseerd op Frans comic verhaal, waarna een tv serie is gemaakt met andere acteurs. De film moet ik nog zien, maar de tv serie is een aanrader.

Bonus: Death Train, 2003. Sommige films zijn zo slecht, dat ze … eh, ‘leuk’ zijn. Zegt mijn gozer. Daarom heb ik Death Train al 8 keer gezien. Ik raad het niet aan, tenzij je echt van vreselijk slechte films houdt. Het acteerwerk is soms erg slecht. Er zit een scene in waarin iemand wordt neergeschoten en ontzettend ongeloofwaardig neervalt. Een trein wordt gekaapt, er zijn wat standaard gegijzelden – een non, een gehandicapt kind, een zwangere vrouw, etc – en toevallig is er ook een Amerikaanse agent aan boord, die in zijn eentje het hele team incompetente terroristen te grazen neemt. In sommige scenes rijdt de trein heel langzaam door het Oosteuropese landschap, terwijl het verhaal zich afspeelt in Mexico. Nou ja.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *