Onze chihuahua is goed gesocialiseerd, maar dat wil niet zeggen dat bij met alles en iedereen goed overweg kan. Zijn allereerste uitje met ons kwamen we een hond uit de buurt tegen. De eerste andere hond die hij zag! Hij schrok zich dood, maar later werd dat één van zijn beste vriendinnetjes. Ik verwacht niet van mijn hond dat hij iedereen maar aardig hoeft te vinden. Ook honden hebben hun voorkeuren.
Buiten wandelen
Je zou denken dat een chihuahua met 5 minuutjes wandelen wel klaar is. Vergeet het maar: chihuahua’s kunnen echt van lange wandelingen houden. Een standaard-rondje buiten duurt tussen de 20 en 30 minuten. Voor een hond is het namelijk ook een sociaal gebeuren. Als Chi een andere hond ziet, ben je zo weer 5 minuten verder: er moet gesnuffeld worden. Trouwens: er moet overal gesnuffeld worden! Aan de lantaarnpaal, elk blaadje en grasprietje, een bepaalde plek in de bosjes. Alles vertelt aan Chi wie er geweest is en hoe het met ze is.
Elke ochtend en middag, als ik met Chi loop, dan kunnen we een vriendje tegenkomen. Ik plan dat niet: ik laat de hond uit wanneer het mij uitkomt. Maar als we dan een ander hondje tegenkomen, is Ch altijd superblij als het een van zijn vriendjes is. En eerlijk: de meeste vriendjes zijn ongeveer van zijn eigen formaat. Maar hij heeft ook wel vrienden die een stuk groter zijn dan hij is. En een enkele keer komt het voor dat er een klein hondje aan komt lopen waar Chi meteen tegen gromt. Waarom? Geen idee.
Wel of geen vriendjes
Die beslissing, ‘is dit een leuk hondje of niet’, is ook niet altijd wederzijds. Chi was hopeloos verliefd op een oude terrier-dame. Maar zij moest niks van hem hebben. Toch was Chi altijd vrolijk en vriendelijk naar haar toe. En er was een beagle die altijd vrolijk tegen Chi deed, maar daar moest Chi dan weer niks van hebben (terwijl hij vriendjes was met een andere beagle!). En nu loopt er een soort husky-wolf rond, prachtige hond en heel rustig. Maar Chi stond laatst op het balkon en zag die hond uit de verte. Toen begon hij zachtjes te grommen en brommen, want die hond mag van hem dus niet langs zíjn balkon lopen!
En dan de katten die we tegenkomen! Daar is onze chihuahua altijd vriendelijk tegen. Elke kat is een kattenvriendje, ook de kat die hem wel eens heeft ‘aangevallen’. Chi liet dat gewoon gebeuren. Bij een of twee katten staat Chi graag neusje-aan-neusje. Ik hoef me nooit zorgen te maken dat hij achter een kat aangaat of uitvalt. Dat gebeurt gewoon niet. Hij gaat trouwens ook niet achter vogels aan. Eén keer kwam een grote kraai naar hem toe en probeerde zijn staartje te pakken. Chi draaide zich om, met oortjes naar achteren, en liep vervolgens met zijn staartje tussen de beentjes snel door.
Puppies en kinderen
Waar Chi het meest onvoorspelbaar is, is met kinderen en puppies. Chi houdt niet van jongens van een jaar of 5-6. Daar heeft hij één nare ervaring mee. Meisjes, het liefst met blond haar, van 10-12 jaar zijn dan wel weer okay. Daar heeft jij goeie ervaring mee (toch was er één incident met een meisje wat ik nog steeds niet snap. Dat is maar één keer gebeurd, maar zo zie je maar weer.) Verder vindt hij kinderen die zonder volwassenen lopen raar. In zijn beleving worden kinderen altijd begeleidt door een volwassene. Het schijnt ook zo te zijn dat voor honden niet duidelijk is dat kinderen óók mensen zijn. Voor honden lijken het andere wezentjes.
Puppies vond hij vroeger vreselijk. Druktemakers, kenden hun plek niet, wilden alleen maar spelen: heel irritant. Maar de laatste tijd is hij steeds liever geworden voor puppies en jonge honden. Ik denk dat het helpt dat hij goed met de pup van mijn tante overweg kan. Daar speelt hij ook leuk mee! Toch hou ik Chi elke keer kort aan de lijn als ik zie dat het een jongere hond is. Net als met kinderen, dan hou ik hem ook dicht bij me. Hij is zelf nu zeven jaar en gelukkig wordt hij buiten steeds rustiger en vriendelijker. Misschien niet het type dat door vreemden geaaid wil worden, maar wel eentje die rustig langs kan lopen zonder tegen alles te blaffen.