Dae speelt: veel Raft


Waar we eerder veel Lord of the Rings Online speelden, zitten we nu in een flow met Raft, het spel op een vlotje op zee. Maar ik ben ook nog bezig met mijn Banished-experiment. En ik heb zelfs The Sims 4 weer eens opgestart. Waarom is Raft nu ons favoriete spel?

Data-driven spel

Banished: Het Experiment. Ik ben nog bezig met het kleine gehucht waar ik op de kleinste map probeer uit te vinden welke resources het eerst opraken. Ik heb nu kippen, schapen en koeien, wat een stroom aan leer, wol en voedsel oplevert. Daarnaast is de voedselproduktie ook opgeschroefd door de graanvelden en fruitbomen. Dus als ik in de problemen kom met ruimtegebrek, kan ik de jagershutten gaan inperken. Voedsel en kleding is niet het probleem. Maar ijzer en steenkool moet ik wel gaan importeren, omdat dat nodig is voor het maken van gereedschap. Zonder gereedschap valt het voedselproduktieproces (Scrabblewoord!) op z’n gat.

De Sims startte ik op omdat er een update was. Het werd al snel saai, dus ik keek even naar de uitbreidingspakketten. Tot ik me besefte dat dat niet de oplossing is. Maar áls ik een uitbreiding koop, dan is het die waarbij je huizen kunt decoreren met je sim. Denk ik. Dat zal echter ook wel snel saai worden.

Raft: we overleven het wel

Raft heeft ook een aantal updates gehad en is nu ‘af’, als spel. Er zijn veel opties om je vlot om te bouwen tot drijvend huis, inclusief gordijnen die open en dicht kunnen. En we merken dat het voordeel van samen spelen is dat je dingen kunt coordineren. Mijn gozer duikt het water in en ik hou de haai bezig door haaienvoer in het water te gooien. Ik vis met de hengel zodat we voldoende vis kunnen grillen op de barbecue en hij verwerkt de materialen die hij opduikt, zodat we beter gereedschappen kunnen maken. En als het avond wordt, zit ik gezellig in onze woonkamer boven. … 5 seconden, want de dagen en nachten zijn niet zo lang in het spel.

Soms is de zee heel kalm, soms word ik echt bijna zeeziek achter mijn scherm van alle golven. Het kan een heel rare ervaring zijn.

Hoewel het erg leuk is om het vlot in te richten, zijn we nog niet helemaal klaar voor de confrontaties in het verhaal. Er is een groot schip dat af en toe in zicht komt, maar we weten dat we daarvoor bepaalde dingen nodig hebben. Het schip is namelijk best ‘gevaarlijk’, maar een onderdeel van het verhaal. Als we eerst maar allebei een goede snorkel hebben, een extra waterfles en een rugzak voor extra eten, dan kunnen we het proberen. En als we nu een geitje vangen op een van de eilanden, dan kunnen we ook beschermende kleding maken. Een geitje vangen is alleen erg lastig. Ze springen weg. En dan heb ik het nog niet over de gigantische vogels die grote stenen op ons laten vallen… Wordt vervolgd!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *