Mijn zwart-witte tuxedo cat was onze eerste kat. Mijn gozer en ik werden verliefd op deze pittige dame uit het asiel. Zwarte katten hebben het moeilijker om een thuis te vinden, zegt men. Maar onze prinses is een fijn maatje in huis. Ze had duidelijk een eigen willetje, maar is dat iets wat specifiek bij een tuxedo cat hoort?

Ergens in mijn boekenkast heb ik een boekje staan over zwarte katten en over tuxedo katten. Een tuxedo cat is een kat met een zwart-witte vacht, met witte voetjes en een witte buik. Vaak hebben zij ook een witte kin of een wit snoetje. Ze lijken op pinguins. En pinguins lijken op obers of mannen die een smoking dragen: een wit overhemd en een zwart pak. Een tuxedo cat is geen apart kattenras, maar vaak een huis-tuin en keukenkat die toevallig een bepaald vachtpatroon heeft.

Zwart witte tuxedo cat

Voor een tuxedo cat geldt voor mij dan ook dat er geen specifiek karakter aan vast zit. Natuurlijk zeggen sommige boeken en artikels dat ze slimmer zijn, of liever of juist niet. Mensen hebben ervaring met hun eigen kat en hangen dat op aan andere katten die er ongeveer zo uitzien. Onze kattenprinses werd in het asiel afstandelijk en kattig genoemd. Maar bij ons was ze snel aanhankelijk, een beetje verlegen soms en gaf ze duidelijk aan wat ze wel en niet wilde. Kattig zou ik het niet noemen. Ze had een voorkeur voor mannen en ze was gewoon niet gewend aan vrouwen. Dat verklaart veel: in het asiel werkten veel vrouwen. Onze kat vond dat maar niks.

Katten uit het asiel

In het asiel zeiden ze ook dat onze kat een echte binnenkat was. Dat was ook niet waar. Toen wij verhuisden naar een huis met een tuin was mevrouw graag buiten (als het zonnig, warm en droog was) en kwam ze soms een nacht niet eens thuis. Nu ze ouder is, en we weer in een flat wonen, is ze tevreden met het balkon en het zonnetje. Maar buiten hield ze ook van jagen en ze was heel succesvol in het uitdunnen van de muizenpopulatie. Dat had ze vast geleerd van haar moeder. Ik denk dat ook dat zij weinig met mensen te doen had toen ze een kitten was.

Overigens heeft zij maar één keer een half-dood vogeltje binnengebracht. Ze was echt gespecialiseerd in muizen. Dat jachtinstinct is ook waarom mensen met katten zijn gaan samenwonen. Muizen zijn lieve beestjes, hoor. Maar in grote getalen kunnen ze ziektes verspreiden en je voedselvoorraad bederven. Met onze katten in huis hadden we (bijna) geen last van muizen. Behalve die ene keer dat de kat een levende muis binnenbracht om ons te leren jagen. Ze liet de muis los in de slaapkamer. En ja, ze vond het amusant om te zien hoe onhandig wij de muis probeerden te vangen. (Dat is gelukt en ik heb hem toen toch maar buiten weer los gelaten. Geen idee of zij hem een tweede keer gevangen had.)

Rood-witte tuxedo cat

Andere tuxedo cat kleuren

Onze rode kater was in principe ook een tuxedo cat, maar dan met een rooie vacht. Hij had een totaal ander karakter. Hij hield van mensen en was goed gesocialiseerd. Hij heeft de prinses wel laten zien dat mensen niet gevaarlijk of naar zijn. En omdat hij erg gehecht was aan mij, zag de prinses ook wel in dat vrouwen misschien niet zo erg zijn. Door hem mocht ik haar ook optillen en knuffelen, af en toe.

  • Tuxedo cat - zwarte/witte katop tafel

Onze kattenprinses leek nog het meest op de zwarte kater die ik had toen ik een tiener was. Hij was wel aanhankelijker, maar ik denk dat ze allebei even slim waren en allebei jagers. Donkergekleurde katten hebben natuurlijk ook een voordeel bij het jagen in de nacht.

Zijn Tuxedo cats bijzonder?

Ja en nee. Elke kat is bijzonder en uniek. Hoewel sommige kattenrassen bepaalde karaktertrekken hebben, zie ik dat zelf niet terug bij tuxedo cats. Ze zijn niet slimmer dan andere katten of aanhankelijker, of meer of minder op mensen gericht. Tuxedo cats zijn niet meer relaxed of vriendelijker. Onze lieve tuxedo cat is aanhankelijk naar ons, maar moet van andere mensen weinig hebben. Ze verstopt zich dan liever. Onze rode kater miauwde heel veel en onze zwart-witte dame is veel stiller. Ik geef wel toe dat de kattendame meer verschillende miauw-geluiden maakt die allemaal net iets anders lijken te betekenen. Maar ze is zeker stiller en verlegen.

Er is geen reden om specifiek een tuxedo cat te kiezen. Kies vooral een kat waar je een klik mee hebt en dat voel je snel genoeg. Ik voelde dat ook bij onze kat, ook al duurde het zeker 8 jaar voor zij mij accepteerde als knuffel-vervanging. Want dat zij meer gehecht is aan mijn gozer, dat is duidelijk. Maar ik was al hartstikke blij dat ik af en toe een kopje kreeg van haar.

Onze tuxedo cat is helaas overleden, maar niet vergeten.

M, onze prinses